Strikkefastheter

Publisert av Helene Kamine Hokland den

Strikkefasthet er noe veldig mange strikkere er sløv med eller rett og slett ikke kan nok om. Dette er det aller viktigste for at størrelsen på plagget skal bli rett og viktig for at plagget skal få det rette uttrykket. Erfarne strikker er ofte glad i å leke litt med strikkefasthet for å forandre plagget til sitt helt eget.

Pinnestørrelser som står i strikkeoppskrifter er kun VEILEDENDE og det er derfor svært viktig å ha kontroll på din egen strikkefasthet før du begynner på plagget. Husk at designere også kan ha svært forskjellig strikkefasthet og det er derfor ikke nok å bare tro at du alltid må gå opp en halv pinnestørrelse.

Strikker du stramt vil du kanskje få en strikkefasthet på 24 m = 10 cm på pinne 4 der en annen strikker vil få en strikkefasthet på 22 m = 10 cm på pinne 4. På et plagg med 100 cm i overvidde vil du plutselig få 92 cm i overvidde og dermed ende opp med et plagg som ikke passer. Løsningen er da å gå opp på pinnestørrelse til du får 22 m på 10 cm. 

Strikker du løst vil du få motsatt problem. Dersom oppskriften har en strikkefasthet på 22 m = 10 cm og du får en strikkefasthet på 20 m = 10 cm og plagget skal ha en overvidde på 100 cm vil du ende opp med ett plagg som har 110 cm i overvidde. Løsningen er da å gå ned på pinnestørrelse til din prøvelapp har riktig strikkefasthet.

En prøvelapp er alltid utrolig viktig når du prøver et nytt garn. En lapp i samme garn der en har strikket på pinne 4 og en annen strikker har strikket på pinne 5 vil derfor være helt lik dersom begge lappene har samme strikkefasthet. Mange strikker strikker løsere eller strammere når dem strikker frem og tilbake som når dem strikker rundt. Det er derfor svært viktig at din prøvelapp er strikket på samme måte som plagget skal strikkes. I struktur, ribb eller mønsterstrikk vil også strikkefastheten ofte endres en god del, det kan derfor ofte være lurt å strikke flere prøvelapper for ett plagg.